Zoeken

Arbo-Meetkoffer

Update: Onderstaande genoemde meetkoffer is als zodanig nog te bestellen via servicepunt@timmerslimmer.nl of via het contactformulier, voor de extra informatie m.b.t. verminderen van de lichamelijke belasting. De nieuwste RI&E is beschikbaar onder de volgende link:

RI&E timmerindustrie

In 2010 is er een nieuwe webbased versie van de RIE beschikbaaar gekomen, waarbij de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd. Hierbij worden ook de gegevens bestanden opgeslagen en bewaard op een centrale server. De vertrouwelijkheid van de gegevens wordt gewaarborgd doordat de gebruiker zich nu moet aanmelden en daarna alleen toegang krijgt door middel van het invullen van zijn emailadres en wachtwoord.

Deze versie biedt bedrijven die in het verleden gebruik maakten van de gedownloade versie of de internetversie de mogelijkheid om het 'oude' bestand met de ingevulde gegevens te uploaden. Ook bij deze laatste groep werd het gegevens bestand op de lokale computer opgeslagen.

De procedure is nu als volgt:

- u moet zich eenmalig kosteloos aanmelden;

- u kunt daarna direct inloggen;

- In het startscherm wordt  de mogelijkheid geboden om bestanden van
   de oude RIE omgeving
  via een formulier in te lezen.

- Door te klikken op 'dit formulier' krijgt u de mogelijkheid om via
  'bladeren' naar de locatie van het bestand te gaan. Tenzij u uzelf bij het
   opslaan van de gegevensbestanden een alternatieve locatie hebt
   opgegeven, kunt het gegevensbestand terug vinden in het directorie
  'My Documents'.

- Door op 'upload' te klikken wordt het oude gegevvensbestand
  
ingelezen en is daarna zichtbaar in het starmenu. Er kunnen meerdere
  gegevensbestanden worden ingelezen.

Lichamelijke belasting

Geen enkel bedrijf is hetzelfde. Dus of de rug, knieën, longen of oren van werknemers te veel belast worden verschilt nogal. Het is dus belangrijk dat als bedrijven hier iets aan gaan doen, zij een aanpak kiezen die past bij het bedrijf. De digitale Arbo-Meetkoffer is dan een handig hulpmiddel.

Het Arboconvenant Timmerindustrie heeft 2004 aangewezen als het jaar van het verminderen van de lichamelijke belasting. Vooral van medewerkers afmontage en machinaal houtbewerkers. Maar hoe doe je dat? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: met het digitale meetinstrument uit de Arbo-Meetkoffer 2007. Hiermee kan de arbopromotor van het bedrijf, samen met de medewerkers in bovenstaande functies, de zwaarte van de functies analyseren. Zo kan hij een goed overzicht van de knelpunten krijgen. Maar de Arbo-Meetkoffer biedt meer. Het bedrijf krijgt gelijk ook mogelijke oplossingen én een indicatie van de kosten aangereikt.
Vijf timmerbedrijven zijn intensief betrokken geweest bij het tot stand komen van de Arbo-Meetkoffer in 2004. Hun commentaar is verwerkt in de definitieve versie. De huidige beschikbare versie is 1.0 van april 2007.

In de Arbo-Meetkoffer 2007 zit echter inmiddels een verouderde versie van de digitale Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). Er is inmiddels een vernieuwde RI&E 2010 die u kunt downloaden via bovenstaande link. De RI&E maakt het bedrijven nu heel gemakkelijk. U spoort samen met uw medewerkers de arborisico's in uw bedrijf op. U krijgt met één druk op de knop verbeterpunten en mogelijke oplossingen aangereikt en stelt zo makkelijk een Plan van Aanpak samen. En dit alles zonder een extern deskundige te hoeven inschakelen. De RI&E moet natuurlijk nog wel getoetst worden door de arbodienst.


 
Producten en diensten